незаконни жилища
незаконни жилища / netinfo
Незаконни къщи в Аджисана
93404
Незаконни къщи в Аджисана
  • Незаконни къщи в Аджисана
Утре по обяд се очаква да бъде получен отговор на жалбата на шест семейства от Арман махала, които сезираха Европейския съд в Страсбург заради издадена заповед за събаряне на жилищата им. Това съобщи председателят на инициативния комитет „Право на жилище – район „Северен“, Пловдив“ Васил Къдринов. Жалбата е изпратена в петък от името на Българския хелзинкски комитет и решението на съдилището трябва да бъде взето в тридневен срок. Събарянето на сградите е насрочено за 26 април. Съдът няма правомощия да узаконява незаконно строителство, но може да излезе с решение, че преди да събаря подобни жилища, българското правителство следва да осигурява алтернативни домове, коментира Къдринов.

17 са незаконните сгради, построени върху терен, който е предвиден за строеж на плувен басейн. Ако в бюджета на общината няма заложени средства за изграждането на този спортен комплекс, защо се бърза с бутането на къщите, които са единствена жилищна собственост на тези хора, попита председателят на комитета. По думите му, ако общинската администрация не предостави на потърпевшите семейства общински жилища, се нарушава Европейската харта за правата на човека.

На четири от въпросните 17-сет семейства домовете вече бяха разрушени през ноември миналата година, но и досега те не са получили жилища. Част от тях са се преместили в Столипиново. Известно е, че майка с три деца живее при свои роднини, уточниха от комитета. Сред останалите 13 семейства, чиито жилища са застрашени, има бременна жена, онкоболна жена, малки деца и възрастни хора.

Ако становището на съдът в Страсбург е неудовлетворително, ще призовем кмета Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров и окръжния прокурор Румен Попов да не бъде нарушавана Хартата за правата на хората, категоричен беше Къдринов.