Студенти оставят по 10 автобиографии на известни фирми
Студенти оставят по 10 автобиографии на известни фирми / снимка: jobfair.bg
Георги Мерджанов за Кариерен форум Пловдив
76103
Георги Мерджанов за Кариерен форум Пловдив
  • Георги Мерджанов за Кариерен форум Пловдив

Студенти се срещат днес с  водещи фирми, за да търсят успешна професионална реализация. Повече от 200 млади хора са регистрирани за третия Кариерен форум „Job Fair“ в  Пловдив. Участват 20 фирми и организации. Форумът започва от 10.30 часа в Аграрния университет и се организира от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите.

Координаторът Георги Мерджанов обясни пред Дарик, че основната цел е създаването на неформална среда за диалог между търсещи и предлагащи работа. По думите му, младите хора трябва да си подготвят минимум 10 автобиографии, защото така увеличават шанса си  за да ги извикат на интервю. Студентите ще могат да се запознаят с HR-специалисти и управители на известни компани, които предлагат възможности за стаж и работа.

Водеща селскостопанска компания ще раздаде стипендии за обучение на студенти от Агрономическия факултет, след като решат тест по време на форума. Ще има реални казуси, които изискват решения в бизнес среда. Известна компания за подбор на персонал ще мотивира активността на трудовия пазар. Младите професионалисти ще могат да се запознаят и с новите начини за търсен на работа в онлайн платформа.

Фирмите, които участват тази година са от различни браншове. Сред тях има представители на IT сферата, аграрния сектор, производствени предприятия, езикови центрове и туристически агенции. От Агенцията по заетостта ще разяснят новите програми и механизмите за справяне с младежката безработица. Ще има и информация за новия програмен период на оперативните програми.

От началото на Кариерния форум в Пловдив през 2012-та година има вече 100 младежи, които са започнали работа на различни позиции и двойно повече стажанти.