/ Медицински университет Пловдив
Студенти от 6-ти курс на Медицинския университет в Пловдив ще бъдат стажант лекари към университетските болници в града под тепетата и ще подпомагат лекарите.  "От тях се очаква да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на така създалата се ситуация", съобщи днес в отворено писмо до медиите ректорът на университета проф. д-р Мариана Мурджева. 

Тя посочи, че във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на COVID-19, има неотложна нужда от медицински персонал. "В момента болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност. Голяма е активността на нашите студенти да бъдат на предния фронт. Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание", категорична е проф. Мурджева.

На свое заседание Академичният съвет на МУ – Пловдив е решил стажант-лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб. Специализантите също продължават да работят по установения ред, съобразно изискванията в лечебните заведения и при спазване на указанията на щаба.

В момента всички студенти от университета са във  ваканция. От 23 март обучението на студентите, докторантите и стажантите ще се провежда неприсъствено, като за това ще се използват електронни/дистанционни платформи.

Аудиторният комплекс е затворен, няма студенти в аудиториите и в двора на Университета. Библиотеките са затворени и връзката с базите данни се осъществява чрез отдалечен достъп. Сведен до минимум е броят на живущите в студентските общежития.

Периодът от 16 март до 20 март се обяви за присъствен за преподавателите, за да могат те да създадат необходимата организация и да подготвят неприсъствено (дистанционно) провеждане на лекции, упражнения и изпити. От 23.03.2020 година ще започне неприсъствено дистанционно обучение в съответствие със спецификата на обучението в отделните звена.

Отдел „Учебни дейности“ премина към дистанционно обслужване на студенти, служители и външни лица. МУ – Пловдив използва оптимално всички свои ресурси, за да осигури безпроблемно административно обслужване, което ще бъде изцяло по електронен път.