Смолянчанка ще участва в полярна експедиция
Смолянчанка ще участва в полярна експедиция / netinfo

29-годишната Диана Арсова от Смолян се класира първа в своята група и седма в света в надпреварата за участие в полярната експедиция Fjallraven Polar 2016 в Северна Норвегия.

До края на състезанието тя събра над 8000 гласа и се класира на челна позиция в групата, в която попадат България и Холандия. В оспорваната надпревара взеха участие около 1200 кандидати. Експедицията ще се проведе през април 2016-а, продължава четири дни и ще бъде около 300 км с шейни. Ще участват 24 души от цял свят.

„Много се вълнувам и съм безкрайно щастлива, че тази година се справихме заедно. Още не мога да повярвам, че спечелих състезание с Facebook гласове, докато акаунта ми беше блокиран. За това се искат страшно много приятели и аз явно ги имам, заяви Диана часове след като приключи гласуването.

Самата експедиция няма състезателен характер. „Там, където ще бъдем, обикновено температурите са около минус 30 градуса, ако има много силен вятър се чувства като минус 60 градуса“, разказа Диана. Младата жена добави още, че експедицията цели да покаже, че хора, които не са свикнали с такива условия, ако са водени от гидове с голям опит и са добре екипирани, могат да оцелеят.

Миналата година Диана завърши на 23-то място в света. В състезанието тогава взеха участие над 1500 участници.

Диана в момента живее и работи в Холандия. Семейството й е в Смолян. Завършила е ГПЧЕ „Иван Вазов“ с английски и немски език. След това Диана заминава за Шотландия, където завършва компютърни системи и технологии, а в момента работи в тази сфера в Холандия. Хобито й е катеренето, на което посвещава доста време. За експедицията младото момиче научило от списание „National Geographic“.