Швейцарска фирма бави пускането на инсинератора за болнични отпадъци
Швейцарска фирма бави пускането на инсинератора за болнични отпадъци / снимка : dariknews.bg

Швейцарски доставчик бави пускането на инсинератора за изгаряне на болнични отпадъци. Това заяви днес зам.-кметът по общинска собственост Петко Атанасов.

Инсинераторът трябваше да влезе в експлоатация още в края на 2007 г., но фирмата-доставчик от швейцарска страна отказва да достави цялото оборудване, допълни Атанасов. Сградата, която се намира на Кукленско шосе, е почти завършена. "Не сме сложили покрива, защото от там с кран трябва да спуснем едрогабаритното оборудване, което швейцарците още бавят", подчерта зам.-кметът.  

"Според подписания договор, швейцарците трябва да доставят цялата техника и да обучат персонала, който ще работи с нея", категоричен бе Атанасов. Швейцарската фирмата-доставчик обаче твърди, че такова нещо няма и обвинява собственото си правителство, че не е й е изяснило точно условията по конкурса.  

Другият месец ще се проведе заседание на стратегическия съвет между правителствата на България и Швейцария. На него ще стане ясно дали проблемът ще се реши по нормален начин или ще се стигне до международен арбитраж.  

Проектът за регионален инсинератор за болнични отпадъци в Пловдив бе част от Плана за действие към Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003-2007 г. За реализацията на проекта страната ни получи безвъзмездно от Швейцария 4,6 млн. лева за доставката на инсталация за изгаряне и за техническа помощ. От българска страна бяха инвестирани 8,8 млн. лв. От тях 2,1 млн. лв. отпусна Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), 5 млн. лв. са от държавния бюджет и 1,7 млн. лв. собствени средства осигури община Пловдив.