Шест общини възраждат римски път
Шест общини възраждат римски път / Dariknews.bg, Архив
Шест общини възраждат римски път
71572
Шест общини възраждат римски път
  • Шест общини възраждат римски път

Шест общини от 3 области от двете страни на Балкана искат да развиват туризъм на базата на древни римски останки, термални извори и природни красоти. За целта те са се обединили в проекта "Виа Траяна Балканика", съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Общините Карлово, Сопот, Хисаря и Троян, както и заявилите интерес Казанлък и Павел баня, ще предлагат пътуване по част от запазения древен римски път през Беклемето и посещения на останки от древни крепости, минерални извори и природни красоти. 
Туристическият маршрут обхваща най-дългия римски път Виа Траяна, преминаващ през старопланинския проход Троян – Кърнаре с 5 опорни станции – крепости. Този път е свързвал Рим с Близкия изток и Източната част на Римската империя.

„Древният римски път трябва да бъде обявен за паметник на културата от национално значение и след това 6-те общини да кандидатстваме с общия проект за европейски средства“, съобщи пред Дарик кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„В туристическия маршрут  ще се опитаме да включим обекти, които са били по римския път и в тях попада и крепостта Хисар“, каза за Дарик кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

Чуйте повече в прикачения файл.

Проектът може да бъде финансиран по програмата "Региони в растеж", където са предвидени 112 млн. евро само за туризъм, а бенефициенти по програмата могат да бъдат общини, неправителствени организации, информират от МИЕ.

По думите на зам.-министъра с ресор туризъм Бранимир Ботев, в рамките на проекта може да се предлагат няколко вида туризъм. Планински и ски туризъм може да се развива в района на Беклемето, където е най-дългото естествено снегозадържане в планинските ни курорти. Наличието на повече от 50 термални минерални извори в Чифлик, Баня, Хисаря и Павел Баня предполага бързо развитие на СПА туризма, а богатото културно-историческо наследство - Долината на тракийските царе и историческите паметници от възрожденската епоха, на исторически и културен туризъм. Има и големи възможности за винен туризъм, уелнес процедури и дегустация на продукти с розово масло и натурална козметика. Така районът, който разполага с богат потенциал, може да посреща целогодишно туристи.

Не на последно място маршрутът е много удобно разположен – на час и половина път от летище София и на 45 минути от летище Пловдив.

На срещата, на която домакин бе община Троян, бе представен и филм, който промотира България като целогодишна СПА дестинация и показва по  атрактивен начин 22 български града, датиращи от римско време и създадени около термалните извори – любимо място за почивка и лечение на римските императори.