Самотници и болни пенсионери най-често слагат край на живота си
Самотници и болни пенсионери най-често слагат край на живота си / investor.bg

Самотни мъже, пенсионери на над 60 години с тежки заболявания, живеещи в селата на Пазарджишка област, са преобладаващата група сред самоубийците, успели да сложат край на живота си. Това показват анализи на РЗИ за 2016 година. За пръв път откакто се провежда наблюдението над суицидните опити – вече 13 години – завършилите със смърт са повече от неуспешните. През годината са регистрирани рекорден брой реализирани опити – 40.

Мъжете по-често успяват да си сложат край – 77,5%, докато за жените фаталният финал е в 22,5% от случаите. Най-възрастният човек сред самоубийците през 2016-та е 92-годишна жена.

Положителна нотка в тъжната статистика е, че няма реализирани опити сред до 18-годишните. В тази група за годината са вписани само момичета и нито един младеж. Както и че посегналите на живота си са 72-ма и това е един от най-ниските резултати от 2004 година досега. По-малко са били само за 2014-та – 71, и за 2012-та – 66. Спадът е обаче единствено в неосъществените опити, които са 32, докато за експертите ръстът на реализираните е тревожен.

Най-често крайното решение вземат хора със средно образование, следват ги тези с основно. Висшистите, полувисшистите и хората без образование са по 4,4%. Най-много опити за самоубийство са извършени между 18 и 24 часа и от 12 до 18 часа, като най-голям е броят им през септември.

Хората в региона избират смъртта заради тежки болести, по психотични мотиви, след конфликт с родители или деца, скандал между съпрузи, раздяла с любим човек, несподелена любов, конфликт със съученици, самота, показват анализи на Здравната инспекция.