/ Дарик архив
Трябва сериозен дебат, за да да се чуят всички общини, области, министерства и институции, убеден е Областният управител на Пловдив
Новото райониране иска сериозен дебат, за да не се повтори грешката с отделянето на общините Марица и Родопи от Пловдив
96461
Новото райониране иска сериозен дебат, за да не се повтори грешката с отделянето на общините Марица и Родопи от Пловдив
  • Новото райониране иска сериозен дебат, за да не се повтори грешката с отделянето на общините Марица и Родопи от Пловдив
Междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите в България.
 
Всички предложения включват към Южен Централен район, т.е. към нас, да се включи Стара Загора“, обясни в ефира на Дарик Областният управител на Пловдив Здравко Димитров, който присъства на дискусията за новото райониране, която се проведе в столицата.
 
По думите на Димитров, преди да се изготви окончтелно новото териториално разпределение, което се очаква да прекрои картата на България, трябва се направи сериозен дебат по темата.
 
Трябва да се чуят всички общини, области, министерства  и институции, за да няма случаи като този от преди 30 години, когато общините “Родопи“ и „Марица“ бяха отделени от град Пловдив, а същевременно с това техните административни центрове се намират в града под тепетата“, заяви губернаторът. 

Запитан дали новото разпределение ще прати в историята малките общини в страната, той заяви, че е въпрос на дискусия, но подчерта, че идеята да се окрупнят районите в страната е положителна и очакванията от нейната реализация са за по-добро икономическо развитие на регионите, създаване на силни и икономически добре балансирани райони, стабилни по отношение броя на населението.

Според първия вариант се предвижда в страната да има пет района, според втория – 4, а според третия – 6.
 
Още чуйте от интервюто със Здравко Димитров в звуковия файл.