Румен Христов и Прошко Прошков са кандидатите на Синята коалиция за изборите

Румен Христов и Прошко Прошков са кандидатите на Синята коалиция за изборите
Румен Христов и Прошко Прошков са кандидатите на Синята коалиция за изборите / Румен Христов и Прошко Прошков © DarikNews.bg

Румен Христов и Прошко Прошков са победителите във вътрешните избори на Синята коалиция. Христов, който беше номиниран от СДС, ще бъде кандидатът на десния съюз за президент. Посоченият от ДСБ - Прошко Прошков, ще бъде общият кандидат за кмет на София. Това показват предварителните данни, които бяха огласени от ДСБ и СДС.

В предварителния син вот, който се проведе на 12 юни, са гласува над 75 хиляди избиратели от цялата страната.

Според предварителните данни номинираният за кмет на София от ДСБ Прошко Прошков е спечелил гласовете на вътрешните избори в столицата. Той е взел около 6 хиляди гласа повече от претендента за кметското място на СДС Владимир Кисьов.

„Румен Христов печели в страната, извън София, с около 15 000 - 16 000 гласа разлика. Губи в София с над 6000 гласа разлика, така че той категорично печели за президент. СДС има около 42 000 гласа за президент, ДСБ - 33 000 гласа", каза лидерът на СДС Мартин Димитров.

По време на изборите в Синята коалиция се появи и информация за висока избирателна активност в ромски махали в цялата страна. От ДСБ дори обявиха, че ще предложат тези гласове да не се вземат предвид за крайните резултати. Засега обаче този въпрос няма да се обсъжда.

„Високата избирателна активност не се дължи на няколко ромски махали", заяви Веселин Методиев.

„Процентът на гласували роми не е голям на фона на общия резултат и по никакъв начин не оказва влияние на общия резултат", добави Мартин Димитров.