Риск от наводнение забранява строителството по Арда
Риск от наводнение забранява строителството по Арда / dariknews.bg/ архив

Възможно е да се наложи забрана за строителство по поречието на река Арда заради рисковете от наводнения. Това са част от възможните мерки в плановете, свързани с управление на водите. В Смолян бяха представени дейностите на Басейнова дирекция Източнобеломорски район - Пловдив по разработване на двата плана - за управление на речните басейни и за управление на риска от наводнения.

Мария Бабукчиева - директор на дирекция „Планове и разрешителни" заяви, че вече има план за управление на речните басейни, който е в сила, и днес се представя информация каква е степента на изпълнение на програмата от мерки в него. Планът има срок на действие до 2015 г. и следва да бъде актуализиран за нов шестгодишен период - до 2021 г.

Работи се и по нов за страната план, тъй като е свързан с изпълнение на директивата за управление на риска от наводнение. Той се разработва с финансовата помощ на ОП „Околна среда".

На срещата се дискутира и въвеждащата се система за ранно предупреждение от наводнение, която се изгражда на територията на Смолянския регион и пограничните части на Гърция. Проектът е стартирал през март 2012г. и до момента текат подготвителни дейности, свързани с анализ на информация и с обществени поръчки по закупуване на оборудване за моноторингови станции от страна на НИМХ. Реалните дейности по разработване на системата стартират през тази година, а проектът ще продължи до март 2014г.

Първата среща по системата за ранно предупреждение ще бъде в началото на юни и на нея ще присъстват и гръцките партньори по проекта.