/ dariknews.bg, архив

170 групи и индивидуални изпълнители - певци и инструменталисти, са заявили участие на Третия регионален събор на народното творчество „Свети Константин“ в едноименната местност край град Пещера, съобщи един от организаторите, Николай Балабанов. И тази година събитието се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Съборът ще започне в 9.30 ч. днес. За 11.00 часа е предвидено официалното откриване на събора. Конкурсната програма ще продължи до 18.30 ч. Тогава на сцената ще излезе народният певец Николай Учкунов. От 19.30 ще започне "Бела съм, бела юначе" - концерт-спектакъл на Росица Пейчева и танцова формация "Етноритъм". В 21.00 ч. кметът Николай Зайчев ще запали традиционният летен огън.

Интересът към фолклорния празник с годините се засилва. В настоящото издание се включват доста групи от Черноморието. Заявка за участие са изпратили състави от Бургас, Ахелой, Стара Загора, Сливен, Монтана, Златоград, Доспат, Асеновград и групи от Пазарджишка област.

Утре конкурсната програма ще продължи от 9.30 до 16.30 ч. В 17.30 часа ще бъдат наградени лауреатите.

Журито ще бъде в петчленно, с председател Николай Балабанов. Членовете също са известни имена от музикалните среди - проф.д-р Светла Станилова – вокален педагог, диригент и преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, Светла Караджова – преподавател по пеене, изпълнител и създател на квартет "Славеите на Надка Караджова", Милчо Георгиев – хореограф и етномузиколог, Пламен Иванов – танцьор в Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев" в Плевен.