Развиват образованието от детските градини до вуз-овете с нова програма на МОН
Развиват образованието от детските градини до вуз-овете с нова програма на МОН / mon.bg
зам.-министър Николай Денков
80651
зам.-министър Николай Денков
  • зам.-министър Николай Денков

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков представи в Пловдив възможностите за финансиране по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"през програмния период 2014-2020 година. Срещата е втора от информационна кампания, която ще се организира в шест града в България.

Развиват образованието от детските градини до вузовете с нова програма на МОН
netinfo

Предвидените средства по програмата са близо 1,4 млрд. лева, разпределени в четири области – Научни изследвания и технологично развитие, Образование и учене през целия живот, Образователна среда за активно социално приобщаване и Техническа помощ.

Първата приоритетна ос, за която са предвидени и най-много средства (560 млн. лв.), е насочена към научните организации и висшите училища, за осигуряването на партньорство им с бизнеса, така че да бъдат полезни на икономиката, обясни зам.-министърът. По втората ос, свързана с качеството на образованието, ще се работи за развитието на детските градини, училищата и висшите учебни заведения. Проф. Денков обясни, че в училищата ще бъдат създадени кариерни центрове, а във вуз-овете ще се организират стажове и практики в реална работна среда, а за мотивация на младежите, са предвидени и стипендии. Що се отнася до третата ос, приоритет ще бъде интеграцията на деца с специални образователни потребности, както и на маргинализираните общности.

Основните цели на програмата в контекста на стратегията „Европа 2020“ са: повишаване на инвестициите за наука и научни изследвания до 1,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП), намаляване на процента на преждевременно напусналите училище под 11%, както и увеличаване процента на завършилите висше образование до 36% от хората между 30 и 34-годишна възраст.

Междувременно Виктория Лалова от Министерството на икономиката представи чрез презентация класацията на Иновативния съюз от 2015 г. Според нея, България попада в групата на „плахите“ иноватори и заема предпоследно място в ЕС, но по иновационна динамика заемаме второ място след Латвия.

Според класацията на Глобалния иновационен индекс през 2014 година. България заема 44-то място в света.

Оценките, дадени на страната ни в международните класации сочат, че независимо от положителните резултати от Доклада за глобалната конкурентноспособност 2013-2014, налице е недостатъчно развитата иновационна система. Въпреки това, по иновационна ефективност България заема 25-то място в света и изпреварва 19 страни-членки на ЕС, което според оценките означава, че страната ни успява да постигне по-добри резултати от сравнително по-неблагоприятните условия за иновационна дейност.