Йордан Рогачев, Атанас Илков и Васил Малинов
Йордан Рогачев, Атанас Илков и Васил Малинов / /фото: Тина Соколова, Дарик радио
заловиха трима младежи за въоръжени грабежи
96298
заловиха трима младежи за въоръжени грабежи
  • заловиха трима младежи за въоръжени грабежи
Трима младежи на по 19 и 20 г. от Пазарджик са задържани за два дръзки въоръжени грабежа от последните дни – обира на казино на пазарджишката ул. „Стефан Караджа“ и на бензиностанция на Орта хан в Пловдивско. Това съобщиха пред журналисти шефовете на дирекциите на МВР в двата града Йордан Рогачев и Атанас Илков.

Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов поясни, че в домовете им са намерени оръжията, ръкавиците и маските, с които са извършени двете престъпления. У единия е открито малко количество марихуана. Той в момента търпи пробация, също наложена за притежание на дрога. Друг от групата пък има стара присъда за грабеж. Третият е с чисто криминално досие.

Първоначално служителите на реда разплитат обира от игралната зала в Пазарджик, извършен на 19 февруари в 4,00 часа през нощта. Двама маскирани, с ръкавици и въроръжени заплашват с пистолети двама служители и ги заставят да им дадат оборота – около 9000 лева. После успяват да се измъкнат с кола в неизвестна посока.

Почеркът на престъплението обаче очебийно се припокрива с този от обира на бензиностанция край село Цалапица от 14 февруари и това не убягва на разследващите. Там участват трима маскирани и с ръкавици, нахълтват с пистолети в ръце, заплашват персонала и отмъкват 260 лева. Недоволни от малката сума вземат и цигари. После потеглят с кола към Стамболийски.

При обиските в домовете им са иззети два газови пистолета, турско производство – „Зораки“ и „Карера“. Проверява се дали са преправяни на бойни. Иззет е и пистолет-играчка, за който се предполага, че може да е използван за престъпленията.

Засега са повдигнати две отделни обвинения за грабеж в съучастие. Ако обаче двете дела бъдат обеднени, което е много вероятно, обвинението ще бъде много по-тежко – за предварително организирани кражби и грабежи със съучастници.

Предстои да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата по документиране на двата случая продължава под наблюдението на прокурори от Пазарджик и Пловдив.