Разбиха мултинационална група с 25,5 кг хероин
Разбиха мултинационална група с 25,5 кг хероин / netinfo
Двама турци, единият от които от кюрдски произход, холандец и българин са арестувани с 25,5 кг хероин при спецакция в Пловдив и София на ГДБОП и секторите „БОП” в Пловдив, Хасково и Благоевград. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов. Над 3,5 млн. лв. е стойността на конфискуваната дрога по цени на българския пазар и двойно повече – по цени на западноевропейския.

16 кг от наркотика е открит в автомобил в Пловдив вчера, а останалото количество е иззето от София, където трафикантът е оказал съпротива на антимафиотите. Иззети са също десетки мобилни телефони и електронна везна, с която се е разфасовала дрогата. В единия от автомобилите на наркогрупата е имало тайник, но в него не е открит наркотик.

Каналът е действал от три месеца. Хероинът е пренасян от Турция през България за Холандия. Един от арестуваните наркотрафиканти има 10-годишна забрана да влиза в България, но той е минавал границата с фалшиви документи. Сред четиримата задържани са двамата организатори на канала за трафик на хероин.

„Групата е мултикриминална, единият от задържаните лица е стар познайник на полицията. Той е арестуван за пръв път през 2000-та година в Асеновград с 3 тона оцетен анхидрид”, съобщи шефът на сектор „БОП” в Пловдив комисар Калин Георгиев. Той допълни, че задържаният в столицата член на престъпната наркогрупа вече е преведен в пловдивския арест.

В петък съдът ще гледа искането на прокуратурата за налагане на най-тежките мерки за неотклонение на четиримата трафиканти „Задържане под стража”.