Присъди за  фалшификаторите от групата на Митьо Дебелия
Присъди за фалшификаторите от групата на Митьо Дебелия / netinfo
Състав на пловдивския окръжен съд ще прочете днес присъдите на фалшификаторите от 9-членната престъпна група, която бе задържана в “работен режим” през юни миналата година. Първото заседание бе насрочено за тази сутрин.

Според магистратите, ръководител на групата е Живко Желев, който вече повече от година е в следствения арест. На съпругата му Емилия бе наложена мярка за неотклонение “домашен арест” заради двете им деца, за които се налага тя да се грижи. Тъй като по делата са приложени специални разузнавателни средства,  делото се гледа при закрити врати.

Наказателното производство се гледа по бързата процедура, тъй като обвиняемите са направили самопризнания по повдигнатите обвинения, за което се очаква да получат минимални присъди.

По неофициална информация тартор на престъпната група е 45-годишният Димитър Димитров, известен като Митьо Дебелия. Преди година от четири адреса в Пловдив и околните села спецполицаите от сектор Борба с организираната престъпност в Пловдив иззеха 30 чувала с майсторски изработени неистински паспорти, лични карти, шофьорски книжки за 15 страни в Европейския съюз, както и визи за постоянен престой в Англия, винетки от Гърция и предотвратиха печалба от 100 милиона лева за фалшификаторите и членовете на престъпната мрежа.

На четиримата основни играчи са повдигнати обвинения, които предвиждат до 6 години затвор. Но заради самопризнанията се очаква те да получат не повече от година и половина.

При обиските в 9 жилища спецполицаите иззеха чанта с около 100 000 лв. в различна валута, 18 000 пиратски диска, техника и софтуер за изготвянето на пълен набор български и чужди документи на повечето европейски страни. Открити бяха дори полицейски стикери, пропуски за паркиране и удостоверения за липса на данъчни задължения.