Представители на всички звена на Държавна опера - Пловдив и техни колеги от културни институции в града протестираха пред Дома на културата "Борис Христов". Отпусканите срамни 0,4 процента от държавния бюджет за култура са в рамките на статистическата грешка, коментира пред журналисти музикантът Борис Кучков, който е председател на синдикалната организация към КНСБ в операта.

Той посочи, че методиката за субсидиране на културата не е променяна от 2015 година, а оттогава инфлацията се е покачила няколко пъти. "Моята брутна заплата е 1400 лева. Искаме, когато полагаме този висококвалифициран труд, да имаме нормално житие и да не ни се налага да работим на по 2-3 места, защото отнема от качеството на продукцията", каза Кучков.

Според него намаляването на бюджета не е случайно, а е изработено, за да се стигне до преструктуриране на сектора и закриване на културни институции. Ние си изработваме всеки лев и ако се закриват институти, това е рязане на живо месо от културата на този народ, коментира музикантът.

БТА

Според него художествено-творческият продукт е добавена стойност към населеното място. Чуваме, че се искат резултати, пълните зали, бурните аплаузи, това, че хората плащат билети в тази стагнация, не са ли резултати, попита музикантът. По думите му политиците гледат "сухо" на нещата, не вникват в потребностите на един артист. "Когато един финансист гледа числа, той няма как да разбере колко усмивки или сълзи е имало в салона", каза Кучков.

По думите му от заплащането и отношението на държавата към културните дейци зависи дали ще има ново поколение творци или ще останат на доизживяване, защото вече се наблюдава отлив от професията. 
Ирина Шопова/БТА