/ Община Асеновград
По-широк и асфалтиран път до Мулдавския манастир "Св. Петка" възнамерява да изгради новата общинска управа в Асеновград. От сегашният път до светата обител са асфалтирани само 500 метра и то по време на предишния мандат на кмета д-р Христо Грудев. За девет години асфалтираната отсечка е разбита от камионите, обслужващи каменната кариера в района, а останалата част от пътя е по-скоро горска пътека, по която може да се стигне до манастира с високо проходим автомобил. 

Заради това община Асеновград стартира процедура с Дирекция „Горско стопанство” за промяна на част от предназначението на терените по пътя  до манастира. Идеята е да бъде осигурена необходимата ширина на пътното платно.

Бойко Борисов дава още 3 млн. лв. за Мулдавския манастир

Дължината на цялата отсечка е 3 километра – от главния път Асеновград – Кърджали до манастира. Сега тя трябва да получи предназначение за път, а едва след това да се поиска финансиране от държавата за асфалтиране и полагане на водопровод по трасето, съобщи зам.-кметът по строителството Стоян Димитров. 

Той припомни, че при пожара в манастира преди няколко години, стана ясно, че до него няма как да се осигури вода дори за пожарните автомобили. "Ако това беше направено преди това, последствията от пожара, може би, щяха да бъдат по-леки”, обясни заместник-кметът. Димитров допълни, че в момента вече има трасеровъчен план. Предстои да бъде актуализиран и самият проект.

Ремонтират опожарения Мулдавски манастир

Припомняме, че отчуждаването  на имотите трябваше да започне още преди две години, когато лично премиерът Бойко Борисов беше на посещение в манастира и поръча на тогавашния кмет д-р Емил Караиванов да задейства процедурата. До момента обаче това не се е  случило. Тогава Борисов обеща, че правителството ще отпусне 3 милиона лева за довършване на ремонта на изгорялото крило на манастира и за ремонт на пътя.

снимки: Кирил Кирилов