/ Регионален етнографски музей - Пловдив
„Прасето и културата“ е темата на десетото издание на Международното биенале „Майстори на карикатурата“, което се открива тази вечер от 18.00 ч. в Регионалния етнографски музей в Пловдив. В изданието може да се проследи „разказът“ за борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид.

87 автори от 30 страни по света (Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка) са нарисували 203 карикатури, които днес ще бъдат показани за първи път в залите на Етнографския музей в Стария град.

В контекста на отбелязването на „Пловдив - Европейска столица на културата“ през настоящата 2019-а, която съвпадна и с годината на прасето (по Източния календар), съвсем естествено се роди и темата „Прасето и културата“. Според директора на музея доц. д-р Ангел Янков темата може и да е затруднила авторите, защото те трябва да обрисуват причудливата двойка като едно цяло. „Майсторите на карикатурата ни показват, че образът на прасето/свинята позволява широка интерпретация в разнообразен културен контекст“, споделя доц. Янков.

Десетото биенале на карикатурата се провежда с подкрепата на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Директорът на висшето учебно заведение проф. д-р Димитър Димитров каза, че то е „повод да се замислим накъде върви културата на човешката цивилизация“.

Професорът задава риторичен въпрос: Дали нарастващият брой на медиите, които излъчват култура, реципрочно извисяват културата на човека? Или обратното - „облъчването на хомосапиенса с насилие, цинизъм и пошлост завладява все по-голям дял от човечеството“, пита и себе си проф. Димитров.

Сред организаторите на изложбата са Общината, Етнографския музей и Дружеството на пловдивските карикатуристи. Според регламента журито номинира 20 творци - петима удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом.

Карикатурите могат де се видят до края на октомври в Етнографския музей в Пловдив.