Пазарджик отдава почит пред делото на Левски
Пазарджик отдава почит пред делото на Левски / netinfo
Поклонението пред паметника на Васил Левски по повод 145 години от гибелта му, организирано от Община Пазарджик, ще се състои днес от 12.00 часа на едноименния площад, съобщават от общината в града.

В памет на Апостола ще бъде представена поетична композиция по текстове на Иван Вазов, възпитаници на Езиковата гимназия “Бертолт  Брехт” и на тяхната преподавателка по български език и литература, поетесата Цветанка Убинова. Изпълнението е поверено на Йоана-Преслава Арабаджийска, ученичка от 8 -ми клас на средното училищеи актьора от пазарджишкия театър Тодор Кайков.

В 11.00 часа в църквата „Св. Богородица” ще бъде отслужена панихида за идеолога на освободителните борби.

Паметта на Васил Левски ще бъде почетена и в църквата „Свето Въведение Богородично“ в Панагюрище, където от 16:30 часа ще бъде отслужена панихида.
За живота и делото на Апостола на свободата ще припомнят членовете на клубовете към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище в художествената програма „Той обърна времето“.

Програмата на поклонението в Стрелча също започва с панихида за 145-годишнината от гибелта на националния герой в храм-паметник „Свети Архангел Михаил“ от 10,30 часа.

Церемонията по отдаване на почит към личността на революционера включва рецитал, подготвен от възпитаници на училище „Паисий Хилендарски“ в 16,00 часа. След него ще бъде представен спектакъла „Левски в Стрелча“ на творческата група „Актьори“ към СУ „Св.св. Кирил и Методий“. На финала ще бъде прожектиран филмът „Левски пред съда на Портата и историята“.

Общоградско поклонение е организирано по повод на годишнината от Община Брацигово. То ще се проведе от 11:00 часа пред паметника на Апостола. Програмата предвижда рецитал, поднасяне на венци и цветя.