Отвори врати новият Туристически център до Източната порта
Отвори врати новият Туристически център до Източната порта / netinfo

Най-новият туристически информационен център (ТИЦ) в Пловдив отвори врати. Той се намира на територията на Стария град, в близост до Източната порта, на първия етаж в двора на Къщата на реставраторите. Центърът е четвърти поред в града на тепетата и бе открит официално от заместник-кмета по култура и туризъм  Александър Държиков и директора на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

„Новата придобивка е много важна. Мястото е много добро и стратегическо, отговарящо на непрекъснато увеличаващия се брой туристи", заяви Държиков. Той припомни, че вече има одобрен и съгласуван проект за Източната порта, по който се работи и с Центъра районът ще стане  още една привлекателна атракция и притегателно място пловдивчани и гостите на града.

 „Стратегически избрахме това място, защото то е подстъпът откъм Източната порта, по който успяваме да посрещнем, да „уловим“ голям поток от туристи, които навлизат в Стария град“, каза Йордан Илиев. По думите му досега тази част не е била достатъчно разработена.

"Статистиката показва например, че туристите се уморяват и пропускат обект Малката базилика след двучасов пешеходен тур, чието начало започва от другата страна на влизане в Старинен Пловдив. С новия ТИЦ на Източната порта туристите да бъдат насочвани директно към Малката Базилика, за да минат и през този уникален обект “, коментира още директорът на Старинен Пловдив. 

В новия Туристически център ще работят 2 до 3 души. Посетителите ще могат да закупуват сувенири, пътеводители, луксозни печатни издания и книги за Пловдив, билети за музейни обекти, да получават полезна информация и карти, както и логистика за достъп до всички услуги, които градът предоставя като възможности за туризъм.

В момента в Пловдив работят ТИЦ до Римски стадион, ТИЦ до църквата „Св.Св. Константин и Елена“ в Стария град. Демонтиран е този до Централна поща, като  металната конструкция бе премахната заради ремонта на площад Централен. ТИЦ - 1 ще бъде възстановен след приключване на ремонта на градския площад, увери зам.-кметът Александър Държиков, който поясни, че бъдещият туристически център ще е архитектурно издържан в съответствие с изискванията и най-вероятно ще бъде позициониран в района на Одеона.