/ IStock
Пловдивският окръжен съд осъди двама служители на Българската агенция за безопасност на храните - БАБХ за подкуп, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Задържаха инспекторки от БАБХ-Пловдив за искане и получаване подкупи чрез изнудване

Спрямо единия подсъдим, съдът наложи наказание 1 година и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и глоба в размер на 5000 лева и го лиши от право да заема държавна длъжност от ранга "главен инспектор" и по-висока, в системата на БАБХ за срок от 2 години, както и от право да упражнява професията "лекар по ветеринарна медицина", също за срок от 2 години.

Другият подсъдим е осъден на 1 година лишаване от свобода, като на основание чл.66 ал.1 от НК наказаниерто е отложено за срок от 3 години, и глоба в размер на 2000 лева.

Подсъдимият е лишен също от право да заема държавна длъжност от ранга "началник отдел" и по-висока в системата на БАБХ за срок от 1 година и 6 месеца.

За две торби сирене и 1000 лева: Служители на БАБХ-Пловдив отиват на съд

Двамата бяха признати за виновни за това, че в периода 22-26 юни 2019 г. в село Искра, област Пловдивска, Г.М. като главен инспектор в община Първомай в отдел "Здравеопазване на животните" към Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив при БАБХ, в съучастие със С.Н., като началник отдел "Здравеопазване на животните" към ОДБХ при БАБХ, са поискали и приели дар, за да не съставят акт за административни нарушения от Закона за ветеринарномедицинска дейност, като подкупът е извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.
БТА