Омбудсманът подхвана централата край Труд, която бълва зловония и шум (СНИМКИ и АУДИО)
Омбудсманът подхвана централата край Труд, която бълва зловония и шум (СНИМКИ и АУДИО) / netinfo
Омбудсманът подхвана централата край Труд, която бълва зловония и шум
91173
Омбудсманът подхвана централата край Труд, която бълва зловония и шум
  • Омбудсманът подхвана централата край Труд, която бълва зловония и шум

Омбудсманът Мая Манолова ще настоява пред министъра на здравеопазването в спешен порядък да бъдат изготвени правила и критерии за разполагането на промишлени обекти със специфична дейност в близост до населени места.

Повод за това е негодуванието на жителите на пловдивското село Труд от неприятните миризми и шума, отделяни от централата за производство на електроенергия чрез използване на биомаса.

Мая Манолова ще извърши пълна проверка в РИОСВ, РЗИ и община "Марица" какво са направили институциите във връзка с изграждането и функционирането на предприятието. В село Труд тя заяви, че ще отправи препоръка към РИОСВ да разпореди изготвянето на оценка за въздействието върху околната среда.

Още преди месец от инициативния комитет сигнализираха, че възрастни хора, живеещи на 260 м от инсталацията, са с повишено кръвно налягане и са развили чувство за тревожност заради шума. Според лекари, работещи с жители на Труд, през последната година има тенденция към зачестяване на острите респираторни заболявания сред пациентите им. Д-р Атанаска Ямакова съобщи, че през лятото, което е период на спокойствие, страдащите от астма са били с обостряния и се е налагало да вземат допълнителни медикаменти.

Омбудсманът подхвана централата край Труд която бълва зловония и шум (СНИМКИ и АУДИО)
netinfo

Жители на селото разказаха, че има случаи на семейства, които са напуснали къщите си и са се преместили да живеят на друго място, а цените на имотите около предприятието се понижават.

Според управата на централата дейностите на предприятието са напълно законосъобразни. Трите парични глоби, наложени от пловдивската екоинспекция, са платени и всички предписания са изпълнени, отбеляза ръководителят на инсталацията Костадин Шкретов. Преди време беше изказано мнение, че зад кампанията срущу завода стоят политически и предизборни интереси. Днес инспектори от РИОСВ-Пловдив отново поставят техника, която да замери нивата на отделяните газове.

Успоредно със здравословните проблеми, са се появили и инфраструктурни. Освен със силаж и отпадъчни материали, заводът работи и с оборска тор, а камионите, които я превозват до централата, минават през центъра на селото.

Омбудсманът подхвана централата край Труд която бълва зловония и шум (СНИМКИ и АУДИО)
netinfo

Пътят вече е разбит, появили са се и напуквания на тръбите за обратна и питейна вода. Камионите с фекалии минават покрай читалище, пенсионерски клуб, детска градина, която се посещава от 130 деца, ясла с 50 деца и детска кухня, която работи на пълен капацитет.

От инициативния комитет бяха категорични, че ако институциите не се задействат и няма промяна в ситуацията, на 1-ви декември ще излязат на протест и ще блокират пътя към централата.

Чуйте и от прикачения звуков файл.