Нови правила за финансиране на репродуктивното здраве
Нови правила за финансиране на репродуктивното здраве / снимка: Кирил Кирилов
Репродуктивно здраве
95885
Репродуктивно здраве
  • Репродуктивно здраве
Всеки момент очакваме да влязат в сила промените в правилника на Национален фонд „Ин витро“, напълно регламентиращи дейностите, които ще получават държавно финансиране. Това обяви Вера Вулджева, член на УС на фондация „Искам бебе“.

По думите й, това са четирите опита „ин витро“, четирите замразени трансфера, както и възможностите за онкоболните жени и тези с генетични заболявания.

Едва когато бъдат изчистени детайлите, ще бъдат направени предложенията за промени в общинските фондове ин витро. Вулджева допълни, че преговорите ще се водят поотделно с всяка община у нас, защото всяка администрация работи по различни правила.

Според нея е много важно държавният фонд и общинските структури така да си разпределят финансирането, че да няма припокриване на дейности.

Припомням, че общинските съветници от ВМРО входираха в местния парламент предложение бюджетът на Пловдивският общински фонд „Ин витро“ да се увеличи с 30 хил. лв. и да стане 100 хил. лв. По този начин ще може да се помогне на още 30 двойки с репродуктивни проблеми.

За сравнение в общини като Бургас и Варна средствата, заделени за желаещите да се сдобият с рожба, са около или над два пъти повече.

Чуйте и от приложеното аудио.