/ Община Пловдив
Фестивалът „Народен събор Пловдив“ ще представи в три дни 4000 изпълнители от цяла България. От 3 до 5 юни в парк "Лаута" в район "Тракия" в града за седма поредна година ще гостуват фолклорни ансамбли, ще се провеждат изложби и различни уроци, съобщиха от отдел "Култура" на Община Пловдив.

Програмата включва концерти на Петя Панева, Виевска фолк група, Калина и Невена , Райко Кирилов, ансамбъл „Дилянка“, „Големите гайди“, гайдарски състав „Орфей“, а специално за откриването в петък в 19:00 часа ще гостуват ансамбъл „Тракия“.

„Хоротека на открито“ за майсторите на танците ще има по пет часа през събота и неделя вечер. Тази година освен двете големи сцени ще има и "Хорище" - Сцена 3, на което свободно ще се танцува или репетира преди и след участие.

Деца от повече от 20 детски градини се включват за първи път във фестивала. Битова детска работилница с трикраки столчета ще забавлява най-малките посетители. Там ще оцветяват шевици, народни носии, ще сглобяват пъзели с история, ще учат и смятат.

Тъкачница „Багреница“ ще ни гостува с истински стан, на който всеки може да пробва един от най-древните занаяти – тъкачеството. Сдружения „Традиция“ и „Родолюбие“ и тази година ще покажат изложби на старинно оръжие, народни носии и възстановки. Специалните уроци по народни танци и училището по музикални инструменти (тъпан, гайда, кавал и гъдулка) ще помогнат на начинаещите да се докоснат до българския фолклор.

Организаторите на фестивала търсят двойки, на които им предстои сватба, за да ги зарадват с невероятно преживяване - сватба в битов стил на сцената. 

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града за 2022 година.
БТА