/ БТА
Над 1000 пловдивчани и гости на града успяха да опитат от сладкото ашуре, което се раздава на празника "Денят на Ашурето", който по традиция се проведе пред Джумая джамия в Пловдив.

За поредна година Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в града организираха празника, като според традицията на този ден мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани.

БТА

Това се прави с посланието за мир между всички етноси, за радост и берекет, каза Ахмед Пехливан, председател на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив. 

"Аз съм българка, но с подготвянето на ашурето за този ден се занимавам от 10 години и за това се използват много съставки", каза Цветелина, майстор на ашурето. По думите ѝ освен съставките, за да стане вкусно, майстор-готвачът трябва да вложи и частица от себе си и малко любов. Приготвя се цял ден, като всяка съставка трябва да уври поотделно, след което се смесват. 

БТА

По думите на Бейхан Мехмед, заместник главен мюфтия на България, празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Той допълни, че за празника "Денят на Ашурето" има няколко предания, едното от които е, че "ашуре" на арабски е десет. Второто предание е във връзка с Ноевия ковчег, където спасилите се от потопа намерили 10 вида храни и с тях приготвили това сладко, което, заради броя на съставките, нарекли ашуре. Освен това той обясни, че в историята са изживени 10 чудеса. Този ден символизира позитивността, щастието, благодатта и пожелаваме на всички здраве, щастие и берекет, каза още Мехмед. 
БТА