Младоженци, минали под венчило през 2021 година, спазиха обичая "Къпанки" и се изкъпаха в ледените води на реката в Перущица, като специално за случая тя бе завирена до Чолаковия мост.

БТА

Според традицията това се прави за здраве и берекет, като заедно с младоженеца във водите скачат и техните кумове. Перущинци свързват обичая и с поверието, че колкото повече мъже се хвърлят в реката, толкова по-плодородна ще е годината.

БТА

"Хората вярват още, че всеки престрашил се да скочи няма да боледува през цялата година, а в дома му ще цари разбирателство и благополучие. Както и мъжете, нагазили във водите ги чака и радост от бащинството.

Бижуто на Родопите сред вечно зелени гори и чудни поляни: Върховръх и Червената църква (СНИМКИ)

Защото къпанките са обичай, символизиращ сила и мъжество и се правят в Перущица повече от 100 години", каза кметът на града Мария Вълканова.

БТА

Тя добави, че тази година в Перущица граждански брак са подписали 60 двойки, 22 от които са перущинци, а останалите са от други населени места. В реката обаче скочиха само трима от тях, като преди това изляха във водата по един бакър с червено вино.



Заедно с тях във водата скочиха кумовете им и приятели, като след това казаха, че "традицията затова е традиция да се спазва и изпълнява и да се предава на поколенията". За спомен от събитието, младоженците получиха от кмета грамота и глинен гювеч.

БТА

Празникът продължава в домовете на изкъпаните, където младоженците посрещат гости на празнична трапеза, а мъжът пълни ръкава на булката с вода от реката с посланието да го дари със силно и здраво потомство.

БТА

БТА