Кунева: Държавата прави всичко възможно, училищата да отворят врати на 15 септември
Кунева: Държавата прави всичко възможно, училищата да отворят врати на 15 септември / снимка: Адриан Кулев

"Държавата прави всичко възможно, училищата да отворят врати на 15 септември". Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в Неделино, където участва в официалната церемония по откриване на традиционния Национален фолклорен фестивал с международно участие.

„На мен ми е ясно, че макар и училищата да се делят на общински и държавни, те са все пак училища на България, затова аз ще направя всичко възможно да им помогна, което впрочем вече съм го направила, за да може да започне учебната година нормално“, категорична бе Кунева. Един от примерите, който даде е с школото в Карнобат, което бе застигнато от огнена стихия. “Навсякъде имаме готовност и помагаме на общините“, добави вицепремиерът. Тя, не изключи обаче, да има проблеми, заради ремонтни дейности. “Ако има такива случаи, то те ще бъдат много малко и ще се броят на пръстите на едната ръка“, коментира още Кунева. В такива случаи, щяло да се пребегне до схемата, в която децата от две съседни училища да учат в едно, докато приключат ремонтите в другата сграда. „Ще бъдат събирани за кратко време, за да не губят от учебната програма“, добави още Кунева.

Министърът на образованието и науката отбеляза още, че всяка добавена българска традиция към учебни планове е добре дошла. „Дадохме 140 млн. да въведем предмета „Твоя час”, което означава, че децата и учителите ще могат да правят своите кръжоци. Ако в Неделино има желание може още от тази година да се сформират кръжоци и клубове по двугласно пеене“, коментира Кунева, относно изявеното желание от кмета на община Неделино Боян Кехайов, двугласното пеене, което е характерно за родопския град, да се изучава в учебниците.