Калудов призова държавата да обърне внимание на живото изкуство
Калудов призова държавата да обърне внимание на живото изкуство / снимка: Кирил Кирилов

24 хил. лева са заложени в бюджета на оперния спектакъл „Тоска", чиято премиера ще е наесен. Това съобщи шефът на ОФД-Пловдив Калуди Калудов в присъствие на част от учредителите на фондация „Бизнесът за пловдивската култура". Сдружението потвърди, че ще финансира проекта. Според предварителния план премиерните представления ще са на 17 и 20 септември т.г. Те ще влязат в есенния музикален фестивал, чийто репертоар предвижда още оперетно-балетна вечер, балетна вечер, „Трубадур" и „Аида".

За тазгодишното издание на Международния музикален фестивал не е имало и един заделен лев от държавата. Започнах на нула и, слава богу, завърших на нула, благодарение на единствения финансов благотворител на този форум - публиката, подчерта Калуди Калудов. Държавата трябва да обърне внимание на живото изкуство. Театърът, операта и балетът представят на публиката неповторимото случване на сцената, каза още известният тенор. Всички знаем, че е криза, но трябва да се търсят начини живото изкуство да се съхрани и да се реализира по-успешно, допълни шефът на ОФД-Пловдив. Той се похвали, че от представленията у нас и чуждестранните гастроли на „Аида" са спечелени 200 хил. лева. За създаването на спектакъла са похарчени 44 хил. лева.

Бизнесменът Любозар Фратев предаде на Калуди Калудов комплиментите на германския посланик у нас Н. Пр. Матиас Хьопфнер за спектакъла „Аида", в които дипломатът уверил Фратев, че харесал пловдивското представление повече от това, което се представя на Арена ди Верона.