/ Община Пловдив
Прокуратурата проверява случая
Над 41 тона отпадъци събраха и извозиха днес до обяд екипи на ОП „Чистота“ от двора на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ в Пловдив, съобщи изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие Николай Георгиев.

Откриха над 50 тона испански пластмасови отпадъци в коритото на Чая край Катуница (СНИМКИ)

Учебното заведение се намира на ул. „Никола Беловеждов“ №16 в Арман махала на територията на район „Северен“. Дворът му често се превръща в нерегламентирано сметище от живеещи наблизо недобросъвестни граждани. Макар училището да е държавно, Община Пловдив полага непрестанни усилия да поддържа чистотата, но положителният ефект засега е краткосрочен. Поради това сега са предприети конкретни мерки за ограничаване на достъпа до двора на гимназията.

Община Пловдив

От началото на годината там са извършени десетки съвместни проверки от общината, РИОСВ и еколозите в район „Северен“, на заловените нарушители са съставени актове. Проведени са осем разяснителни срещи с граждани от квартала, на които е обяснена опасността от зарази при нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, още по-актуална при все по-широкото разпространение на коронавируса в съседни държави.

Хванаха нарушители в опит да изхвърлят два буса боклуци в Марица (СНИМКИ)

Неформалните лидери на общността в Арман махала също се ангажираха да информират хората за нежеланите последствия, вследствие на занижената хигиена.  

Община Пловдив

Община Пловдив продължава да следи обстановката както в двора на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“, така и на други проблемни места в града.

Отново цял камион с боклуци изнесоха от коритото на Марица в Пловдив (СНИМКИ)

Преди няколко дни прокуратурата се самосезира за замърсяването на двора на гимназията и разпореди проверка. Тя е възложена на кмета на Община Пловдив. В хода на проверката трябва да се установят причините за възникване на нерегламентирано сметище в двора на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“  и около него, както и има ли виновни лица за това състояние и ангажирана ли е за тях административно-наказателна отговорност.

Община Пловдив

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.