Муузеи - семинар
Муузеи - семинар / снимка: Кирил Кирилов
музие
96248
музие
  • музие
Онова, което липсва на българските музеи, е интерактивността, която позволява по-пряка връзка между публика и експонати. Това заяви в Пловдив изпълнителният директор на българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ Анджела Родел. По думите процесът на въвеждане на интерактивност вече постепенно се налага у нас. Тя допълни, че особено децата много често искат да пипнат даден предмет или артефакт, а това понякога не се позволява, дори от техните родители.

В Америка досегът между посетители и музейни експонати е доста близък. В България – напротив, майката и бащата не разрешават на детето да разговаря високо и да докосва експонатите, разказа Родел.

В Пловдив в продължение на една година ще има поредица от 10 семинара, които ще имат образователна цел и ще обучават наши музейни работници как да привличат повече публика.

В рамките на днешния семинар беше представен и сборникът "Музейни експозиции и стандарти: Поглед напред". Изданието представя подбор на доклади от международна конференция през 2016 г. Във форума участват представители на комисията „Фулбрайт“, фондация „Моят музей“ и Регионален исторически музей – Пловдив. Инициативата е част от програмата на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ".