Генерал, ветеринар и медиен бос в надпревара за Пазарджик
Генерал, ветеринар и медиен бос в надпревара за Пазарджик / dariknews.bg

Двама професори и един генерал. Ветеринарен лекар,археолог, скулптор, юристи. В едно изречение такава е картината, която описва водачите на листи на основните политически партии, регистрирани в 13-ти многомандатен избирателен район.

Областният управител на Пазарджик д-р Дончо Баксанов води листата на ГЕРБ в Пазарджик. Изборът му беше очакван предвид добрата политическа кариера, която д-р Баксанов направи в региона през годините на управление на ГЕРБ. Преди да се впусне в политиката д-р Баксанов е работил по специалността си „Ветеринарна медицина".

Професор Станислав Станилов, който е и археолог и историк, оглавява листата на ПП „Атака". Професор Станилов е сред актива на партията на Волен Сидеров и депутат в 41-вото Народно събрание. На последните парламентарни избори влиза в парламента от Хасково и не успява да събере нужния брой гласове, въпреки, че е водач на листата и в Пазарджик.

Изненадващо тежката артилерия на БСП в лицето на Илияна Йотова оглави листата на Коалиция за България в Пазарджик. Йотова е със завидна политическа биография и към настоящия момент е депутат в Европейския парламент. Илияна Йотова е в Пазарджик с целия си екип и е декларирала, че ще участва в преките дебати, които ще се състоят по време на кампанията.

Очаквано листата на ДПС и този път се води от депутата Делян Пеевски. Име, което е познато на хората, но в качеството му на народен представител. По-скоро Делян Пеевски се свързва с ролята му на български медиен бос.

Непознатият за пазарджиклии професор Велислав Минеков застана начело на листата на Движение "България на гражданите". Скулпторът стана известен в страната не само с творбите си и изложбите зад граница, но и с пряката война, която поведе срещу вече бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Генерал Атанас Атанасов е първи в листата на Демократи за силна България. Изборът му не беше изненада за активистите на структурата, защото през последната година генералът често даваше пресконференции именно от Пазарджик и коментираше наболели политически теми.

СДС този път залага на местно лице и постави под №1 в листата Милена Митева. Освен със младостта си Милена Митева гарантира на структурата познания, креативност и политически опит, най-вече с участието си в изборни кампании.