Фалшификаторите остават в ареста
Фалшификаторите остават в ареста / netinfo
Пловдивският окръжен съд наложи най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража” на 8 от деветимата арестувани в петък фалшификатори на милиони документи за самоличност, шофьорски книжки и лични карти.

Това са Димитър Димитров –Митьо Дебелия, Васил Кузманов, Георги Панов, Иван Стефанов, Гарабис Симонян, Ленко Петров, Иван Ализанов, Стефан Тараталов. Осмината са на възраст от 22 до 44 години.

По делата са приложени доказателства, събирани със специални разузнавателни средства и заради това делото се разгледа при закрити врати.

Престъпната група, която е специализирана в подвързване на фалшивите документи и окомплектоването им беше разбита, в момент когато част от машините и съоръженията са били в работен режим. От четири адреса в Пловдив и околните села спецполицаите от сектор Борба с организираната престъпност в Пловдив иззеха 30 чувала с майсторски изработени неистински паспорти, лични карти, шофьорски книжки за 15 страни в Европейския съюз, както и визи за постоянен престой в Англия, винетки от Гърция. По думите на главен комисар Валентин Петров е предотвратена печалба от 100 милиона лева за престъпния свят.

Срещу всеки от задържаните са повдигнати по 2 обвинения. Първо за това, че през периода 18.06.2007 г. – 22.11.2007 г. в Пловдив са участвали в организирана престъпна група. Второто е, че през същия период в съучастие са държали и укривали предмети, материали и оръдия, предназначени и послужили за съставяне и преправяне на български документи за самоличност, свидетелства за управление на превозни средства, лични и регистрационни данни.

Окръжният съдия Мария Шишкова прецени, че са налице основанията, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение, тъй като  на първо място от събраните по делото доказателства е налице обосновано предположение, че обвиняемите са извършили деянията. Те са обвинени в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години. Съдът прецени, че съществува реална опасност осмината да извършат друго престъпление, ако излязат на свобода. Шестима от тях са вече осъждани с влезли в сила присъди, а срещу Димитър Димитров има 2 висящи наказателни производства. Васил Кузманов единственият без присъди и висящи производства срещу него.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в 3 – дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.