Експерти настояват за спешна реформа на водния сектор
Експерти настояват за спешна реформа на водния сектор / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Експерти настояват за спешна реформа на водния сектор
76088
Експерти настояват за спешна реформа на водния сектор
  • Експерти настояват за спешна реформа на водния сектор

Има спешна необходимост от реформа на водния сектор, особено след наводненията през лятото, заяви днес в Пловдив експертът от дирекция „Управление на водите“ към екоминстерството Асен Личев. По думите му, повечето язовири и речни диги в страната са строени преди десетки години и тази инфраструктура не може да се справи с предизвикателствата на климата.

Вече 20 години политиците не искат да направят необходимата реформа, отбеляза Личев и коментира, че се  замисляме едва след бедствията, когато започват и благотворителни кампании за пострадлите. Той отбеляза, че в същото време не извършва почти никаква  превантивната дейност

Между 2 и 5 пъти над нормата са били валежите през това лято. Според екпертите основните причини за наводненията са остарялата ситема за защита от вредното въздействие и нерегламентираното строителство.

Общинските язовири са близо 2 500, а с диги са укрепени около 20 %  от общата площ на реките в България.

Според изискванията на Европейската комисия до края на 2015-та трябва да се разработят планове за управление на речните басейни. Директорите на четирите басейнови дирекции в страната поясниха и какво включват  конкретните дейности по разработването на плановете за управление риска от наводнения за следващия програмен период.