Нощен труд
Нощен труд / ThinkStock/Getty Images
Двойно повече са непълнолетните, за които са поискани и дадени разрешения да се трудят в последните две години, показват данни на Инспекцията по труда в Пазарджик. Ако доскоро беше трудно да се намери работа за дете през ваканцията, то сега вече търсенето на служители под 18 години е много по-голямо и те дори имат възможност да избират. Някои изкарват пари само през ваканциите, други – целогодишно, почасово, когато не са ангажирани в училище.

Не е рядкост в кафенета и сладкарници да сервират момичета в гимназиална възраст, а техни връстници момчета да шетат зад бара, средношколци да правят и предлагат пици и сандвичи, да продават в павилиони и магазини или дори да обслужват клиенти в обекти за хранителни стоки – специфична търговия, за която се смята, че човек трябва първо да натрупа опит, преди да опита. Оказва се обаче, че младите хора в повечето случаи се справят чудесно дори с нея.

През 2016 година Областната инспекция по труда в Пазарджик е издала 109 разрешения за наемане на младежи до 18 години, казва директорът на ведомството Димитър Търпов. За 2017-та те са над два пъти повече – 240. Само от началото на 2018-та до края на юни вече са издадени близо 70 разрешителни, като за същия период на миналата година са били 60, а на по-миналата – 40.

Непълнолетните най-често намират реализация като бармани, сервитьори, работници в ресторанти, продавач-консултанти в магазини, павилиони или на сергии, камериерки.

Красимира Чанева е управител на голям магазин за хранителни и битови стоки. Миналата година за пръв път наела ученици и останала очарована от старанието им.

Чанева смята и сега да наеме непълнолетни работници, вероятно - още от следващата седмица.

Управителката припомня, че под 18-годишните имат право да се трудят до 7 часа на ден. Част от децата обаче - пътуващи от селата - били на по 4 часа, защото въпреки желанието си, нямали удобен транспорт и това не им позволявало да остават по-дълго на работа.

Миналогодишните ученици до един останали до края на трудовите си договори и били доволни от заплащането. Чанева казва, че заплатите им са били наравно като тези на възрастните, със същите стимули за старание. Бизнесдамата подчертава, че трудът отрано не само носи приходи, но и възпитава добри навици. Като родител на 18-годишно момче тя се е старала и него да приобщава към семейната дейност, да го насърчава да помага.

Димитър Търпов припомня, че наемането на деца без позволение от трудовата инспекция е криминализирано. За всеки такъв случай, разкрит при проверки, се уведомява прокуратурата и се образува наказателно производство.

Искането за разрешение се подава в дирекцията на трудовата инспекция в региона, където е работното място на непълнолетния. Разрешението се издава до 7 дни след подаването на пълен комплект документи, които са същите, като изискваните за наемане на възрастни, с единствената разлика, че се представят предварително.

Ненавършилите 18 години не може да полагат нощен труд от 22,00 до 6,00 часа. Ползват по-голям годишен отпуск – 26 дни. Може да вършат само определени дейности, без тежък физически труд и свързани с вредни въздействия производства. Затова и една от най-честите причини за отказ е липсата на замервания на факторите на работната среда, където би трябвало да се труди непълнолетният.

А какво кара работодателите да наемат деца? Водещата причина е недостигът на хора в трудоспособна възраст в Пазарджишко – много от тях работят в големи предприятия в Пловдивска област, по Черноморието или в чужбина. Мотивите на младежите са различни – да изкарат пари за хубава почивка в края на ваканцията или за шофьорски курсове, да помогнат финансово на семействата си, да събират пари за бъдещо следване в университет или просто да попълнят гардероба си с мечтани маркови облекла.