Директорката на Цигарената: Булгартабак няма интерес да запази производството тук
Директорката на Цигарената: Булгартабак няма интерес да запази производството тук / netinfo

Спешна приватизация за цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора отделно от “Булгартабак холдинг” е спасителната алтернатива за двете предприятия, нарочени за закриване от Надзорния и Управителния съвети на холдинга. Това заяви пред Дарик изпълнителният директор на “Цигарена фабрика Пловдив” Златомира Драганска. Тя поясни, че такъв ход изисква парламентът да отмени приетата - но замразена - стратегия за раздържавяване на холдинга. Драганска обаче призна, че “Булгартабак” няма интерес да продаде бизнеса на пловдивското предприятие заедно с лиценза и правата върху седемте марки цигари, които то произвежда, защото нов собственик то бързо ще се превърне в сериозна вътрешна конкуренция на толерираната благоевградска фабрика. Директорката смята, че целта на започналата вчера обиколка на ръководството на холдинга по фабриките е да накара персонала в Пловдив и Стара Загора сам да напусне срещу средно обезщетение от 20 000 лева.

До седмица изпълнителният директор на пловдивското дружество ще внесе в УС и в НС на холдинга програма за дейността до приватизацията. В нея конкретно са разписани искания за облекчаване на обвързаността с “Булгартабак”, който определя ценовата и производствената политика и сключва договорите за износ и за доставка на материали. Програмата предвижда холдингът да се откаже от лицензионното си възнаграждение в размер на 1,5% от цената на дребно на всяка кутия и да прехвърли част от производството на цигари твърда опаковка по експортните договори от Благоевград в Пловдив. Само за лицензионните такси /роялти/ през 2007-ма фабриката под тепетата е платила 3 млн. лв. на “Булгартабак”. Тази сума ще компенсира в голяма степен очакваното ново свиване на пазарния дял след пускането до месец на цигарите с по-високи цени, смята Драганска. Другите мерки, които тя предлага, са заделяне на пари от рекламния бюджет на холдинга за реклама на произвежданите в Пловдив марки. Досега за това не е даден и един лев. В краен случай може да се прибегне и до продажба на неоперативни активи на фабриката – трисклада в центъра на града, базите в Стряма и Бенковски, почивната база в Калофер и земеделска земя.

Драганска обаче призна, че няма надежда ръководството на холдинга да приеме нейните предложения, защото те ще доведат до съхраняване на бизнеса на пловдивското дружество, а всички обсъждани в холдинга варианти са насочени към запазването само на благоевградската фабрика.

От общинската администрация на града обещаха съдействие за организирането на среща в понеделник с участието на всички пловдивски депутати. Целта да се лобира за спасяването на 130-годишното цигарено производство в града и съхраняването на работните места на 300 души, чиито средни заплати са между 800 и 900 лв.