кукери
кукери / netinfo
Първия национален фестивал на маскарадните игри „Дервиши Варвара 2018“ ще оживи днес септемврийското село Варвара. Атрактивният празник се организира за първи път по идея на Инициативния комитет на кукерите от селото, местното читалище „Селска пробуда-1927“ и кметството.

Десет групи от различни краища на страната ще се включат в кукерската фиеста. Тя започва от 10,00 часа на стадион „Балкан“. В зрелищните игри ще се включат маскирани групи от Пернишко, Благоевградско, Ямболско, Пловдивско, Пазарджишко.

кукери
netinfo

Организаторите са подготвили награди за най-добре представилите се участници, а читалището осигурява специалния приз. Най-атрактивните и най-автентичните маски ще бъдат поощрени с парични премии. Ръководителя на Инициативния комитет Стоян Грозданов пък с лични средства ще награди най-малкият дервиш във фестивала.

Варвара е единственото селище в Пазарджишко, в което кукерите излизат в нощта срещу Васильовден. Характерни за селото са животинските маски, като всяка година се правят нови и се ползват само веднъж. Подготовката им започва още от октомври, а специфичният начин на изработване се предава от баща на син.

кукери
netinfo

Традицията се спазва още от турско робство. Думата „дервиш” буквално означава човек, който ходи от врата на врата. Такава е и мисията на варварските маскарадни игри - да прогонят злото от всяка къща, за да отстъпи място на доброто и светлината.

Дервишите от Варвара се гордеят с многото си награди през годините от националните фестивали в Перник, Карлово, Широка Лъка, Ямбол, Попинци, Костандово,Триград и много други. Имат вече две успешни участия и в международния фестивал „ Пътят на камбаните” в Солун – Гърция.

кукери
netinfo