/ netinfo
Валери Симеонов открива форума, на който една от целите е да се преустанови практиката да се унифицират ромските махали в страната
форум
96967
форум
  • форум
Заместник министър-председателят по икономическите и демографски въпроси Валери Симеонов ще открие Националния форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Събитието ще се проведе днес от 14:00 часа в Гранд Хотел Пловдив.

Основните акценти на форума ще бъдат свързани с идентифицирането на проблемите на ромите, действията, които се предприемат за тяхното разрешаване, както и препоръки за изготвянето на различни публични политики, стратегии, нормативни документи и проекти за повишаване на ефективността на секторните интервенции в ареалите с висока концентрация на ромско население.

Форумът се организира по инициатива на инж. Ральо Ралев, кмет на Район „Северен“, община Пловдив.
 
На срещата са поканени градоначалниците на населени места от цяла България, където има големи компактни маси от ромско население, кметовете на пловдивските райони „Централен“ и „Източен“, експерти от общинската администрация, представители на Министерството на труда и социалната политика, както и ромски лидери.
 
Идеята за този форум възникна от проблемите, които срещаме в работата си като районна администрация, защото както се вижда, те не опират само до кметствата, където има смесени ромски махали. Затова желанието ми е срещата да се превърне по-скоро в дискусия, на която да обменим опит в тази насока и да си кажем истината в очите. Не че това ще реши проблемите с магическа пръчка, но пък трябва да се започне от някъде“, коментира за Дарик районният кмет на „Северен“.
 
По думите му, през последните няколко години той е получил упреци от някои ромски лидери, че акциите, които се провеждат в района срещу незаконното строителство, са провокативни и насочени само към ромския етнос.
 
Затова целта ни е на форума представителите на ромското население да разберат, че това не е така. Нека е ясно, че ние стоим зад тях и ще им помагаме, за да се развиват, но те трябва да спазват правилата и законите, както всички останали“, заяви още Ралев.

За да стане добра дискусия, желанието му е на форума да присъстват повече ромски лидери. От голяма част от тях е получил уверение за това. Районният кмет допълни още, че те самите са наясно с проблемите и затова трябва да се говори за тях, за да се работи в насока решаването им.
 
Добри примери в тази насока вече има, категоричен  е той.
 
На много места има цели фирми, които работят изключително със смесено население. Голяма част от самите представители на ромите, които вече имат някакъв създаден стандарт, имат по едно, две деца, а не по осем или десет, както беше преди“, коментира още той.
 
Основните акценти на форума ще бъдат свързани с идентифицирането на проблемите в етнически смесените райони или т.н. ромски махали, действията които се предприемат за тяхното решаване и препоръките в тази насока за изготвяне на различни публични политики, стратегии и документи, обясни зам.-кметът на район „Северен“  Красимир Асенов-доктор по антропология и ентология.
 
Много е важно да се преустанови практиката в национален мащаб да се унифицират ромските махали и тяхното население. Ако един образователен проект в квартал Факултето е отчел положителни резултати например, почти е сигурно че няма да има същите резултати в Столипиново или Шекер махала. Затова целта е да пренесем дебата от централно на регионално ниво, за да покажем ние, представителите на местната власт, как конкретно решаваме проблемите на тази уязвима общност“, подчерта Асенов.