Бъдещи съвместни инициативи обсъдиха с новият корейски посланик
Бъдещи съвместни инициативи обсъдиха с новият корейски посланик / Община Пловдив; Областна управа - Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев прие за първи път новия посланик на Република Корея Шин Бунам, който беше акредитиран през месец май тази година.

По време на официалните разговори те обсъдиха теми, свързани с Пловдив като индустриален хъб на България, Тракия икономическа зона, възможностите за инвестиции, както и бъдещи културни съвместни инициативи.

Беше застъпена темата за образованието и създаването на новата международна специалност съвместно с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – софтуерно инженерство, предназначена за 50 студенти.

„Непрекъснато правим стъпки за увеличаване на възможностите за инвестиции в региона. Вече имаме наети 70 000 служители в сферата на производството,“ заяви кметът Иван Тотев. Той припомни, че корейският град Тегу е побратимен с Пловдив. Посланик Шин Бунам покани на официална визита делегация от Пловдив, която да посети Република Корея за Световния форум на водата (World water cities forum).

Кметът Иван Тотев подари тениска с надпис Plovdiv 2019, на която посланик Шин искрено се зарадва.

Заместник-областните управители  Георги Пилев и  Иван Антонав, посрещнаха в Областна администрация новия посланик на Република Южна Корея -  г-н Шин Бунам.  Г-н Пилев поздрави госта от името на Областния управител Здравко Димитров и го увери от негово име, че винаги е добре дошъл в Област Пловдив. „Пловдивска област е стратегическа за страната ни не само, защото е най-голямата, но и поради ред исторически, икономически и културни особености. Основната цел на нашата администрация е икономическото развитие на региона и повишаването на качеството на живот на населението“, каза в обръщението си зам.-областният управител.

Бъдещи съвместни инициативи обсъдиха с новият корейски посланик
netinfo
Снежана Александрова - началник на отдел „Координация и европейска интеграция“-направи презентация на Област Пловдив и запозна госта с културните и исторически забележителности, прекрасните предпоставки за различни видове туризъм, възможностите за производство на плодове и зеленчуци, както и с уникалните за страната ни розово масло и качествени вина.

Бъдещи съвместни инициативи обсъдиха с новият корейски посланик
netinfo
Г-н Бунам обърна особено внимание на „Тракия икономическа зона“, за която вече имаше представа от срещата си с министъра на икономиката Божидар Лукарски. „Към този проект има изключително голям инвеститорски интерес от много чуждестранни, включително и китайски, фирми. Надяваме се той да привлече вниманието и на производители от Корея“- каза г-н Пилев.

Посланик Бунам, сподели прекрасните си впечатления от страната ни. Преди година, като гост в България, той е останал възхитен от концерт на Пловдивската филхармония.

Бъдещи съвместни инициативи обсъдиха с новият корейски посланик
netinfo
В края на срещата,  заместник-областните управители и корейският посланик  бяха сигурни, че в бъдеще има много направления, в които Област Пловдив и Република Южна Корея, биха могли да си сътрудничат. След размяната на традиционни за двете страни сувенири, г-н Бунам отправи покана -  при предстоящото гостуване на българска делегация в страната му, да има представител и от Областна администрация-Пловдив.

Бъдещи съвместни инициативи обсъдиха с новият корейски посланик
netinfo