Бивш шеф на ТЕЦ-а: 20% компенсация за дните със слабо парно
Бивш шеф на ТЕЦ-а: 20% компенсация за дните със слабо парно / netinfo
Абонатите на „ЕВН България Топлофикация” трябва да получат неустойки заради хладните радиатори в домовете си, а фирмите – за спряното подаване на пара в първите дни на газовата криза. Това заяви бившият заместник-директор на топлофикационното дружество Георги Григоров, когото Дарик потърси за становище спазила ли е Топлофикация законовите изисквания за поддържане на запаси от мазут.

В Наредба 11 на Министерството на икономиката и енергетиката от 2004-а година ТЕЦ-„Север” би следвало да има резерв, който да покрие на 100% нуждите на потребителите й за 15 денонощия, а ОЦ „Юг” – за 10 денонощия. В първия ден с ограничени доставки на газ председателят на УС на „ЕВН България Топлофикация” Йорг Золфелнер призна, че запасите на цялото дружество са 1 000 тона и ще стигнат за 3-5 денонощия работа на икономичен режим, заради което абонатните станции бяха пренасроени на 4 градуса по-ниска температура от нормативния минимум от 18 градуса. Золфелнер отклони въпроса на Дарик за неспазеното изискване за задължителните резерви от алтернативно гориво /Как - чуй в прикачения звуков файл № 1/. Нормалното подаване бе възстановено едва в малките часове на съботния ден.

Според Григоров, абонатите имат право на 20% парична компенсация върху недоставеното количество топлина в 4-те дни със слабо парно. Той е категоричен, че ДКЕВР трябва да санкционира пловдивската топлофикация за неподдържането на задължителните запаси и заради липсата на готовност да мине на мазут. Превключването на съоръженията на алтернативно гориво технологично отнема 4-8 часа, а не три дни, както се случи, каза бившият заместник-директор на топлофикационното дружество. /Подробности чуй в прикачения звуков файл № 2/

Според известния правозащитник Михаил Екимджиев „ЕВН България Топлофикация” може да претендира форсмажорни обстоятелства заради спирането на газа за България, едва след като минат 15 дни и бъдат изчерпани изискваните по наредба запаси.

Подробности очаквайте в програмата на Дарик след 16 часа