Безплатни тоалетни по парковете с пари от билбордове
Безплатни тоалетни по парковете с пари от билбордове / netinfo

Социалните програми на общината не могат да се базират на очакванията за дарения от страна на инвеститори, защото те са възможно, но несигурно събитие, а и законодателството не мотивира бизнеса да прави такива отчисления. Това заяви в предаването Дарик кафе независимият кандидат за кмет Венцислав Каймаканов.

Той посочи, че неговата управленска програма в социалната сфера залага на заделяне на сериозни средства от бюджета, на привличане на пари и от еврофондовете и чрез публично-частни партньорства. Каймаканов бе категоричен, че ако стане кмет, ще запази преференциалните цени за пътуване в градския транспорт, които ползват 80 000 пловдивчани.

Според него част от социалните проекти не изискват много средства, а по-скоро сериозна политика на общината и упражняване на контрол. Каймаканов даде пример със спазването на задължителното условие за осигуряване на достъп за инвалиди при новото строителство. Недопустимо е общината да издава строителни визи или да приема обекти, без да има рампи за хора с увреждания, подчерта Каймаканов.

В програмата му е предвидено и увеличаване на паркоместата за инвалиди и строг контрол върху злоупотребите с това право. С въвеждането на еднопосочно движение, което предвиждам да се въведе с новата транспортна схема, по някои от големите булеварди ще има възможност за обособяване на нови места за автомобилите на хората с увреждания, каза Каймаканов.

Той лансира идеята наемателите на билбордове да бъдат задължени от общината да инсталират безплатни химически тоалетни в парковете и градините, които също могат да бъдат използвани като рекламна площ. Подобен разход е нищожен на фона на големите пари, които се въртят в този бизнес, смята Каймаканов. Според него е недопустимо общината да осигурява пътувания с намаление за пенсионерите, а после те да бъдат принуждавани да плащат по 50 стотинки такса в тоалетните по парковете.