Берковската духова музика в Дни на музиката в Балабановата къща
Берковската духова музика в Дни на музиката в Балабановата къща / netinfo
Един от най-атрактивните български ансамбли – Берковската духова музика, ще огласи откритата сцена на Римския стадион в Пловдив на 24 септември от 18.30 ч. в програмата на VIII международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Концертът закрива Празниците на Стария град и е напълно безплатен за пловдивчани и гостите на града!

През 1902 група ентусиазирани млади хора от Берковица решават да сформират духов оркестър. Закупуват инструменти от Виена и започват да репетират и попълват репертоара си. С течение на времето Духовият оркестър приема различен статут – Градски, Военен, Общински. Дейността му е свързана с различни празнични събития, увеселения, митинги, свирене на открито и в концертна зала. От 1970 оркестърът се числи към Народно читалище „Иван Вазов” в Берковица. Броят на членовете му варира между 25 – 30 оркестранта, чийто репертоар се състои от увертюри, маршове, полки, мазурки, аранжименти на популярни класически музикални творби.

Претърпял редица неизбежни промени, през 1995, с помощта на ръководителя си Красимир Цветков – композитор, аранжор, тромпетист и диригент, оркестърът оформя новия си облик под името Берковската духова музика, и се прочува с виртуозните си изпълнения на автентичен и обработен фолклор. 
Желан участник в различни национални празненства, Берковската духова музика е чест гост и в редица популярни предавания по БНТ – медията, възнаградила състава със заснемането на три документални филма за неговата дейност.

Берковската духова музика се изявява успешно на I и II Международен фестивал на духовите оркестри в гр. Верия – Гърция, в съвместни концерти с оркестрите на Горан Брегович и Бобан Маркович, както и с най-добрите оркестрови колективи от САЩ, Франция, Индия, Сърбия, Турция, Македония, Румъния. Печели наградата за най-добро изпълнение в жанра „хоро” на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана. Както и
Специалната награда на медиите на Международния фолклорен фестивал в гр. Гориция – Италия.