Атака със съмнителен ефект срещу клетките за GSM по блоковете
Атака със съмнителен ефект срещу клетките за GSM по блоковете / Автор: Виктор Кадири
Да се спре издаването на разрешителни за монтиране на базови станции и антени на мобилните оператори върху жилищни сгради, е разпоредил с писмо до районните кметове заместник-кметът по обществения ред и сигурност Димитър Цветков. Той ще издаде заповед и за демонтаж на вече съществуващи клетки, ако след замервания се докажат вредни лъчения, липса на необходимите отстояния от жилищни площи или незаконно сключени договори./Подробности чуйте от прикачения звуков файл №1/. Юристи и лекари признаха, че има много жалби по проблема, но се усъмниха в ефекта от действията на местната власт заради празнотите в законодателството.

Сегашната наредба на здравното министерство не дава почти никакви възможности за контрол върху разполагането на мобилните генератори, каза обаче д-р Ваня Танчева от РИОКОЗ. Замерванията на лъчението пък могат да се правят само от столичен институт. Единственият апарат за измерване на електромагнитни вълни в местната санитарна инспекция не работи.

Мобилните оператори пък заобикалят плащането на правото на строеж на общината и искането на разрешително като сключват договори не за строеж, а за ползване директно с етажните собственици, обясниха обаче юристи. Според районния кмет на ЖР”Тракия” Гиньо Матев много от договорите, с които са поставяни клетките на мобилните оператори ще се окажат незаконни, защото са сключвани само със собствениците от конкретния вход, а по закон всички в блока са собственици на идеални части от покрива, върху който се монтират антените. Матев обаче призна, че районната администрация няма да може на такова основание да демонтира антени, защото само съдът е компетентен да се произнася по законността на договорите./Подробности чуйте от прикачения звуков файл №2/

Информация на Даниела Ковачева и Йордан Димитров