Антикорупционният съвет приключи главата „Екологичен завод”
Антикорупционният съвет приключи главата „Екологичен завод” / Снимка: Даниела Ковачева/

Областният антикорупционен съвет официално приключи с главата „Екологичен завод в Шишманци”, заради която преди по-малко от седмица петима членове напуснаха състава му. 

 

Областният управител сложи точка на темата, но председателят на Камарата на строителите Пламен Иванов възрази, защото имало още много неясноти и не бива да се спира до тук. Според него още при обявяване на обществената поръчка за изпълнител е имало нередности. Едно от обезспокоителните несъответствия е между обявеното в 17-ти брой на Държавен вестник от 2003-та търсене на фирма, която да изготви идеен проект и заданието, за което консорциум „Екологичен завод”  е спечелил  конкурса - инженеринг, което е съвсем различно нещо, каза още Иванов.  Той възнамерява да продължи с проучването на въпроса, независимо че съветът за борба с корупцията затвори тази страница от дневния си ред.

 

Юристите на консорциума и община Пловдив – Георги Колев и Соня Ташева, представиха документация, с която се опитаха да убедят присъстващите, че са спазени всички процедури по ЗОП. Те припомниха, че в отговор на обявата в Държавен вестник са постъпили 11 предложения, само 2 от които – на консорциум „Екологичен завод” и на „Бибов и Ко” ООД, са отговаряли на изискванията. Специална комисия е трябвало да избере един от двамата кандидати.  В полза на консорциума са натежали предложената по-ниската цена на изпълнение, технологията за третиране на отпадъците и факта, че в едно от юридическите лица, влизащи в него – „Екологичен завод” АД, общината има участие 50.01%.