5 млн. лева за заплати дължат фирми на хиляди пловдивчани
5 млн. лева за заплати дължат фирми на хиляди пловдивчани / dariknews.bg/архив

5 млн. лева са неизплатените заплати за 2011 г. от пловдивските компании. Това съобщи началникът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев. Той бе на организираната от синдикатите в града Кръгла маса в трудовия сектор. По думите му задълженията са възлизали на над 13 млн. лева, но към края на годината част от тях са изплатени. Близо 60% от сигналите, които са подадени до инспекцията, касаят забавяне и неизплащане на заплати и обезщетения, подчерта Чернаев.

Законодателни промени, които да придвижат работниците по-напред в листата на кредиторите на фалирали предприятия, ще поиска КТ „Подкрепа”. По думите на регионалния лидер на синдиката в Пловдив Атанас Кръстев хората трябва да получат по-силни гаранции за обезпечаване средствата от положения от тях труд. Той подчерта, че целта на Кръглата маса е да се търсят механизми за по-добра комуникация с институциите, особено с полицията, прокуратурата и данъчната администрация. Целта е некоректността към работниците реално да бъде наказвана, категоричен бе Кръстев.

Кръглата маса бе организирана от двата синдиката КТ „Подкрепа” и КНСБ. На нея присъстваха представители на бизнеса, държавния и неправителствения сектор, ангажирани с отношенията работник - работодател.