150 хиляди евро от сексробини отиват в полза на държавата
150 хиляди евро от сексробини отиват в полза на държавата / netinfo
Четири години лишаване от свобода, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието, и глоба от 4 500 лв. постанови Пазарджишкият окръжен съд за Васил Телбизов, сочен за бос на престъпна групировка, търгуваща със сексробини в Европа. Той е признат за виновен в това, че през март 2006 год., в съучастие с Петър Вергиев, умишлено са направили опит да закупят три магазина, чрез използване на подставено лице, с парични средства в размер на 500 000 лв., придобити от престъпна дейност. Подсъдимият Телбизов ще изтърпи и неизтърпяната част от влязла в сила присъда на Районен съд – Пазарджик.

Другият подсъдим по същото дело - Петър Вергиев също получава четири години лишаване от свобода, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието, и глоба от 4 500 лв. По независещи от двамата причини, деянието е останало недовършено.

На основание чл.253, ал.6 от НК съдът отнема в полза на държавата сумите от 120 200 евро от подсъдимия Вергиев, 4200 евро, иззети от свидетели и 50 000 лв., предадени от фирма “Риал Стейтс”. Подсъдимите са осъдени солидарно да заплатят в полза на държавата и сумата от 210 000 лв., които са предмет на престъплението.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

Васил Телбизов бе задържан заедно с петима свои съучастници на 5 ноември 2003 г., когато антимафиотите от Пазарджик, със съдействието на задгранични полицейски служби, разбиха престъпната мрежа за търговия със сексробини. За последните четири години престъпниците били заработили от "платена любов" в чужбина и изпрали в България над 10 млн. евро.

В хода на операцията е установено, че най-малко 50 момичета от цялата страна са проституирали за пазарджиклиите във Франция, Италия, Дания, Холандия и Англия. От РДВР-Пазарджик тогава увериха, че доказателствата срещу престъпната група категорично доказват вината им, а четири от момичетата дори са се съгласили да свидетелстват срещу Телбизов и хората му.

По схемата, по която са разпределяли приходите, 30% от възнагражденията оставали за проститутките, а останалите 70% били за сутеньорите. Парите влизали в България или по банков път (чрез системата за парични преводи "Уестърн юниън") или в брой - чрез тираджии, внимателно проверени туристи и шофьори на автобуси.

”Мръсните” пари били изпирани чрез купуване на недвижими имоти из цялата страна и изграждане на бензиностанции, газостанции и автокъщи.
Имотите се купували чрез подставени лица, а парите, пристигнали чрез "Уестърн юниън", се теглели от хора, непряко обвързани с групировката. По случая бе образувано следствено дело, а срещу Васил Телбизов и хората му бяха повдигнати обвинения за укриване на доходи, склоняване към проституция и международен трафик на сексробини.