Илиян Рангелов и Милена Динова
Илиян Рангелов и Милена Динова / Фейсбук
14 години затвор при първоначален строг режим постанови пловдивският Окръжен съд за Илиян Рангелов, който на 26 декември, 2016 година, уби 26-годишната си годеница Милена Динова в пловдивското село Куртово Конаре. Магистратите осъдиха подсъдимия  да заплати на родителите на момичето по 150 000 лева на всеки от тях обезщетение за претърпени неимуществени вреди и не приеха твърдението на Прокуратурата, че убийството е извършено с особена жестокост. 

Илиян и Милена имали близки взаимоотношения от 2014 г. През 2015 г. двамата заминали за четири месеца в Гърция. Там живеели при майката на момичето. Обвиняемият не работел, стоял в жилището, като често проявявал ревност към приятелката си. Милена работела. Когато двамата се прибрали в България, заживели в с. Куртово Конаре. Младата жена работела във фирма в съседното с. Ново село, а приятелят й в Пловдив. Той бил само редовна смяна, а тя дневна и нощна.

Задържаха приятеля на убитата млада жена в Куртово Конаре

Двамата се сгодили през май 2015 г., като отношенията им, демонстрирани в обществото, били нормални, изразявали обич и привързаност. Понякога двамата се карали, основно заради ревност един към друг, както и по битови въпроси. През  2016 г. конфликтите зачестили. Обвиняемият изпитвал ревност, което с течение на времето влошавало отношенията им. Повод за скандал станал и коментар под снимка на Милена в социалните мрежи, заради който обвиняемият се държал арогантно спрямо нея.   
 
На 28 декември 2016 г. Илиян  се върнал от работа и вечерта отишъл в заведение в с. Куртово Конаре. Там пил вино и се прибрал в дома си около 22,30 часа. Милена била вкъщи и си почивала в спалнята, защото същата вечер трябвало да бъде нощна смяна. Той отишъл при нея и между двамата отново възникнал конфликт. Момичето станало, облякло се и тръгнало за работа. Когато излизала от стаята, му казала, че той ще остане сам.
 
Междувременно нейни колеги й позвънили по телефона, за да я вземат с автомобил. Обвиняемият станал от леглото, минал през кухнята на къщата, откъдето взел нож с черна дръжка с острие 14,5 см и с ширина 2,2 см и тръгнал след нея.

Изправят пред съда Илиян, който уби с нож приятелката си в пловдивското село Куртово Конаре

На около 20 метра след къщата, където живеели, я настигнал. Хванал я за дясното рамо и завъртял към него. Той замахнал силно с ножа и я пробол през дрехите в областта на лявата половина на гръдния кош. Милена починала на място от остра кръвозагуба. След това обвиняемият се прибрал в дома си, измил ножа и го прибрал, легнал си и заключил входната врата на двора. Колегите на момичето я открили на улицата и се обадили на тел. 112.
 
По-късно обвиняемият беше задържан от органите на МВР.

Присъдата подлежи на обжалване.