/ фото: Искра Койчева, Дарик Пловдив
3 от тях ще облагородят централната част на Пловдив
14 фирми кандидатстват за обявената обществена поръчка за подобряване на инфраструктурата и облагородяването на централната градска част на Пловдив. Офертите бяха отворени днес в Заседателната зала на общинската администрация. Процедурата, която е по ОП "Региони в растеж", е с обща прогнозна стойност от малко над 17 млн. 800 хил. лв. без ДДС. Тя е разделена на три обособени позиции и кандидатите могат да участват по само една от тях.

Поръчката включва ремонт и социализиране на пространството между „ Марица – Юг”, „Източен”, „Княгиня Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”. С парите ще бъде благоустроен южният бряг на река Марица.

Предвидена е и реконструкция на бул. "Марица-юг" в частта му от бул. "Цар Борис III Обединител" до бул. "Източен", озеленяване на пл. "Света Петка", ремонт на тротоарите по бул. "6-ти септември"- от бул. "Цар Борис III Обединител" до бул. "Източен", ремонт на десетки улици, изграждане на детски и спортни площадки и енергоспестяващо улично осветление.  Комисията ще се произнесе до 6 месеца, какъвто е законовия срок и ако няма обжалване ще започне изпълнението по проектите.

Припомням, че обществената поръчка вече беше обжалвана от мистериозната овчарка Анка, която внесе жалба и срещу процедурата за изграждането на нова галерия на ул. „Гладстон“ за 3.5 милиона лева. Поради не внасяне на държавните такси, Комисията за защита от конкуренцията не даде ход на жалбите.

Анка обжалва и 12-милионната обществена поръчка на общината за реконструкцията на площад „Централен“.