ОбС на Пловдив прие Бюджет 2018 
ОбС на Пловдив прие Бюджет 2018  / Искра Койчева, Дарик радио Пловдив
Бюджет 2018 Пловдив
96059
Бюджет 2018 Пловдив
  • Бюджет 2018 Пловдив
С 32 гласа „за“ общинските съветници на Пловдив приеха бюджета на града за 2018 година. Против гласуваха местните старейщини от БСП, НФСБ и лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.
 
След повече от тричасови дебати по темата, финансовата рамка беше увеличена с 2,5 милиона лева.
 
През настоящата година Пловдив ще разполага с малко над 323 милиона лева. Капиталовата програма възлиза на почти 86 милиона лева, очакваните средства по проекти са 52 620 000 лева.
 
Кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че концепцията на Бюджет 2018 е различна:
 
С по-голямата приходна част увеличаваме възможността за стартиране на повече проекти“, обясни той. Към сумата на бюджета не влиза и преходния остатък от миналата година, който е на стойност 43 милиона лева.
 
Голяма част от предложенията, които бяха направени на микрофон, бяха приети от ОбС. По-мащабните инфраструктурни обекти, за които са заделени средства, са 630 000 лева за изграждане на нова детска градина в район „Южен“, малко над 1 милион лв. за нова спортна зала на  Езикова гимназия „Иван Вазов, 2 милиона и половина за основен ремонт на подлеза на Гладстон, По един милион лева са предвидени за ремонт, реконструкция и разширение на Голямоконарско шосе и за основен ремонт на улична мрежа в квартал Коматево, както и 9 милиона лева за за текущ ремонт на улици и настилки.
 
Осигуряват се средства и за реконструкцията на площад „Централен“, на Тютюневият град, рехабилитация на Кукленско шосе, един милион лева за парк “Бунарджик“, както и 800 000 лв. за старта на мащабното залесяване в „Западен“. 

От „Съюз за Пловдив“ и НФСБ заявиха, че очакваните 27 милиона лева приходи от местни данъци и такси са нереални. От левицата в местния парламент пък не подкрепиха финансовата рамка с мотива, че е хаотична и не е социална.
 
На шега или пък не, в залата на ОбС се появи предложение да се заделят пари за изнесено заседание на местните старейшини в Истанбул. То обаче не бе прието насериозно от кмета Иван Тотев. 

Разширеният репортаж от гласуването на бюджета на Пловдив чуйте в звуковия файл.