изложба
изложба / netinfo
Изложбата „Усещане” с творби на жени-творци от фонда на Художествената галерия „Станислав Доспевски” вПазарджик ще бъде открита в залите на музея на изкуството днес от 18:00 часа. Експозицията представя 107 творби на 58 жени-художници.

Най-ранно датираната творба в експозицията е от 1906 г. на Елисавета Консулова-Вазова, а последно датираната е постъпила във фондохранилището на галерията през 2017 г. на Дарина Пеева.

В историята на изкуството ролята на жената е била вдъхновител на творците – муза на ума и сърцето, на четката и перото. Тя е красива, невинна, нежна. Тя е и демон, и сила - способна да обезоръжи и най-зоркия и остър ум. Тези много лица на жената я превръщат в муза на безброй автори, но това не е достатъчно да се опише същинската сила и магия, която крие женската природа – жената-творец. Във времето тя се е сблъсквала с редица предизвикателства във връзка с налагането на ролята й в обществото и в изкуството.

В художествения фонд на галерията се съхраняват стотици творби на десетки жени-творци от миналото столетие до наши дни. Някои от тях отдавна не са показвани.

В изложба „Усещане” почитателите на изкуството ще забележат силното присъствие на нежните „черно-бели богини” - Анна Крамер, Златка Дъбова, Жана Костуркова, Анастасия Панайотова, Мана Парпулова. Стратегическо място в експозицията заема триизмерното изкуство – скулптура и керамика с изящните творби на Анна Машева, Милена Бочукова, Емилия Емилова, Олга Наздрачева и др. Живописните произведения от фонда са на жените-художници Елисавета Консулова-Вазова, Калина Тасева, Ана Петрова, Веса Василева, Мира Йовчева-Лехчанска, Магда Абазова, Лилияна Русева, Лика Янко, Долорес Дилова, Бисера Прахова, Десислава Минчева и много други.

Включени са няколко творби от новото попълнение в раздел „Живопис” - малка колекция, чийто автор е Мария Доспевска – внучка на Станислав Доспевски. Последната, постъпила в плеадата от женски имена във фонда, еДарина Пеева, след последната Националната графична изложба „Георги Герасимов” през 2017 г.

Присъстват и творби на жени-творци, добре познати от художествения живот на град Пазарджик - Александра Кисовска, Богдана Влайкова, Евгения Панчова, Надежда Иванова, Вера Стефанова, Елисавета Здравкова, Маргарита Иванова, Елена Лютакова, Елеонора Хаджиниколова, Мария Дамянова, Евелина Тодева, Мария Баракова-Радева и др.
Публиката ще види основните видове изящно изкуство – живопис, графика, скулптура, ще се наслади и на жанрово многообразие – портрет, пейзаж, натюрморт, композиция. Интересен е „специфичният език” на изразяване на всяка една от представените жени-творци в техните произведения, оформящи изящната експозиция.