Жителите на Беглеж са загрижени за дома на Гена Димитрова и читалището в селото
Жителите на Беглеж са загрижени за дома на Гена Димитрова и читалището в селото / gerb.pleven

На среща на народния представител Владислав Николов и общинските съветници от ГЕРБ Христослав Михайлов и Йордан Грижов, с жителите на село Беглеж на 2 април сутринта, стана ясно, че сградата на читалището се нуждае от спешен ремонт, за да не се срути окончателно.

Само преди една година нарочна комисия от общински съветници и представители на общинска администрация е констатирала, че сградата се нуждае от спешен ремонт. Внесено е и предложение да бъдат дадени 20 000 лева, но до този момент нито средства са отпуснати, нито е направен ремонт. Водата от покрива вече не капе, а ручи и влиза директно сградата. Прозорци няма, мазилката от таваните е паднала.

Домът на световноизвестната певица Гена Димитрова в селото е оставен да се руши, оплакаха се от селото. Тази година се навършват 75 години от рождението на нашата прима и е време община Плевен да се погрижи за къщата й, категорични са те. Време е първо да се изясни статута на къщата, която според жителите на Беглеж е подарена на община Плевен от наследниците на Гена Димитрова. След това да се помисли домът да се превърне в музей – дом паметник на Гена Димитрова, която винаги се е гордяла, че е родена в плевенското село Беглеж. Това може да превърне селото в атрактивна туристическа дестинация.

От помощ и ремонт се нуждаят както сградата на пенсионерския клуб в селото, така и на местното училище, оплакаха се жителите. Иначе всички са категорични, че от пет-шест месеца, след избора на Георги Данов от ГЕРБ за кмет, селото е светнало – с работещо улично осветление, чисти улици и паркове, без кражби по домовете. Народният представител Владислав Николов и общинските съветници се ангажираха да се срещнат с кмета на община Плевен и да представят всички поставени въпроси и проблеми, за да бъдат намерени решения.